Riihimäen Tanssiklubi ry

Tanssiurheilu (vakio- ja latinalaistanssit) pähkinänkuoressa

Kilpatanssissa mies ja daami tanssivat määrätyssä järjestyksessä kilpailun järjestäjän valitseman musiikin tahdissa mahdollisimman hyvin tanssilajin määritelmän mukaisesti koreografian, joka muodostuu taitotasolle määritetyistä sallituista tanssikuvioista. Kilpailusuoritus alkaa tanssiparketille saapumisesta ja jatkuu viimeisen tanssin jälkeen poistumiseen tanssiparketilta. Jokainen tanssi on kestoltaan n. 1,5 minuuttia ja tanssien välillä on riittävä tauko uuden tanssin aloituspaikalle siirtymiseen.

 

Parketilla on yleensä 5 – 13 tanssiparia samanaikaisesti. Kilpailussa jokaisen tanssijan suoritus arvioidaan vähintään kolmen tuomarin toimesta ja parhaiten menestyneet parit pääsevät seuraavalle kierrokselle. Finaalissa kilpailee enintään 7 tanssiparia eli karsintakierroksia on aina, kun kilpailuluokassa on vähintään 8 osallistujaa.

 

Tanssilajit ja -järjestys

Vakiotanssit: Valssi, tango, wienin valssi (C-luokasta alkaen), foxtrot (D-luokasta alkaen) ja quickstep

Latinalaistanssit: samba, cha cha, rumba (D-luokasta alkaen), paso doble (C-luokasta alkaen) ja jive

Aloittelijalle (F-luokka) on kaksi vakiotanssia: valssi ja quickstep sekä kaksi latinalaistanssia: cha cha ja jive.

Ensimmäisessä kilpailuluokassa kilpailtaessa (E-luokka) tanssitaan ja arvostellaan kuusi tanssia yhdessä: kolme vakiotanssia (valssi, tango ja quickstep) ja kolme latinalaistanssia (samba, cha cha ja jive) paitsi Seniori 3 - ja 4 -ikäsarjoissa, joissa kilpaillaan erikseen vakio- ja latinalaistansseissa.

Kaikki seniori-ikäsarjat kilpailevat D-taitoluokassa erikseen vakio- ja latinalaistansseissa. Juniori- ja Nuoriso-ikäsarjat sekä avoin ikäsarja saavat C-taitoluokassa kilpailla sekä erikseen vakio- ja latinalaistansseissa että 10-tanssissa.Kilpailumusiikki

Kilpailumusiikin nopeus on määritelty Suomen Tanssiurheiluliiton säännöissä seuraavasti:

 

Vakiotanssit

 

Valssi

28-30 tahtia/min.

Tango

31-33 "

Wienin valssi

58-60 "

Foxtrot

28-30 "

Quickstep

50-52 "

 

 

Latinalaistanssit

 

Samba

50-52 "

Cha-Cha

30-32 "

Rumba

25-27 "

Paso doble

60-62 "

Jive

42-44 "