Riihimäen Tanssiklubi ry

Uutisarkisto

Kilpatanssista on harrastukseksi kaiken ikäisille

Uutisarkisto >>

Anne Suojoki aloitti kilpatanssin harrastamisen kymmenisen vuotta sitten seniori-ikäisenä. ”Kävin alkeiskurssin ilman paria. Kurssin lopussa sain kuitenkin parin ja siitä alkoivat yhteiset harjoitukset, jotka jatkuivat useita vuosia”, kertoo Anne. Hänen ensimmäiset vuotensa kilpatanssin parissa kuluivat harrastajaryhmissä. Anne tanssi välillä salsaa, lavatansseja sekä rock- ja swingtansseja, mutta mieli teki takaisin kilpatanssin pariin. ”Kilpatanssi kiehtoo minua haastavuutensa takia. Siinä joutuu laittamaan itsensä likoon saadakseen onnistumisen kokemuksia. Aina on lisää opittavaa.”

Latinalaistansseista samba ja vakiotansseista tango ovat olleet Annen lempitansseja. Alimmissa taitoluokissa tanssitaan sen lisäksi valssia ja quickstepiä sekä chachata ja jiveä. Parhaillaan Annen harjoitusohjelmaan kuuluu uusina tansseina foxtrot ja rumba. Seuraavalla tasolla tanssivalikoimaan tulevat mukaan myös wieninvalssi ja paso doble. Kilpatanssissa tanssilajeja on yhteensä kymmenen.

Anne kertoo kilpailemisen tuoneen uutta näkökulmaa harrastukseen kilpailuista saatavan palautteen ja motivaation kautta. Kilpatanssi vaatii hänen mukaansa pitkäjänteisyyttä, mutta on toisaalta hyvinkin sosiaalinen laji. Tanssiseurassa ja kilpailuissa tutustuu helposti moniin samanhenkisiin ihmisiin. Kilpatanssi on myös urheilulaji ja se kehittää niin fyysistä kuin lihaskuntoa. Tanssin tueksi näitä olisi hyvä kehittää myös erikseen.

Nykyisen tanssiparin, Heikin, Anne löysi netin avulla Tanssijan tulospalvelimen parinhausta. Sopiva pari toi hänet Riihimäelle. Moni on kysellyt Annelta, kuinka hän jaksaa matkustaa Riihimäelle Helsingistä useamman kerran viikossa kilpatanssia harrastaakseen. Anne pitää reilua puolen tunnin - talvella hieman pitempää - matkaa autolla kohtuullisena, pääkaupunkiseudulla monien normaaliin työmatkaan verrattavana. Satunnaisesti Anne on käyttänyt myös julkisen liikenteen palveluita. Esim. junalla on Riihimäelle toimivat yhteydet.

Riihimäellä on Annen mielestä hyvät mahdollisuudet kilpatanssin harrastamiseen. Riihimäen Tanssiklubi on pieni, mutta aktiivinen seura ja opettajat parhaita ammattilaisia. Merja Ylösen ja Rauno Leinon opetukseen hakeutuu oppilaita myös muista seuroista. Pienessä seurassa opettajilla on enemmän aikaa pari- tai henkilökohtaiseen opastukseen myös ryhmätunneilla. Anne kokee kehittyneensä selvästi Merjan ja Raunon valmennuksessa. ”Kiitos tästä kuuluu myös tanssiparilleni, joka on taitava tanssija ja haastaa minut mielekkäällä tavalla.” lisää Anne. Hänestä on tärkeää, että tanssiparin kanssa on samanlaiset tavoitteet ja että tämän kanssa viihtyy. Yhdessä vietetään paljon aikaa niin harjoituksissa kuin kilpamatkoilla.

Kysymykseen, mitä toivottavaa hänellä olisi lajin suhteen, Anne vastaa epäröimättä, että harrastusta edesauttaisi, mikäli tarjolla olisi enemmän kohtuuhintaisia saleja harjoituksia varten. Toisena asiana hän toivoo, että kilpatanssin pariin hakeutuisi lisää miehiä, jotta paritasapaino toteutuisi paremmin.

Kilpatanssi antaa erityistä sisältöä Annen elämään ja hän haastaa muutkin ihmiset kokeilemaan. Uudet tanssikurssit alkavat alkuvuodesta ja syksyisin. Nyt on siis hyvä aika aloittaa tanssiminen! Anne neuvoo edelleen, että jos kilpatanssi arveluttaa lajina heti aluksi, tarjoavat tanssiseurat myös lavatanssin opetusta. Lavatanssissa ei oma pari ole välttämätön. Varoituksena Anne mainitsee kokeilemisen riskinä sen, että tanssi vie ihmisen mennessään.

Takaisin kaikkiin uutisiin